Terkini

20/trending/recent

X-PLORASI

Masukkan carian anda di sini !

Kisah pahlawan Muar menentang Malayan Union


Sejarah merupakan satu khazanah penting untuk dipelihara supaya ia akan menjadi satu pengajaran dan iktibar kepada generasi-generasi akan datang. Ia memberi satu gambaran dan fahaman di mana asas serta benteng yang telah dibina oleh orang-orang lama dirasai nikmatnya oleh generasi yang akan menyusulinya.

Walaubagaimana pun, ada peristiwa-peristiwa yang cukup penting dan bermakna tetapi tidak diketahui umum di atas sebab-sebab yang kita sendiri tidak mengetahuinya.

Satu daripada peristiwa yang cukup penting ini ialah kebangkitan tujuh orang anak kelahiran Muar menentang penubuhan Malayan Union.

Pada 11 Oktober 1945, dengan senyap senyap dan tidak diketahui umum, wakil khas kerajaan British yang bernama Sir Harold MacMichael telah tiba di Port Swettenham (sekarang Port Klang) dengan membawa satu utusan serta cadangan iaitu untuk menubuh apa yang dipanggil Malayan Union. Ia adalah gabungan semua negeri-negeri di dalam Persekutuan Tanah Melayu termasuk Straits Settlement iaitu negeri Melaka dan juga Pulau Pinang.

Penubuhan ini akan memberi kerakyatan penuh kepada semua bangsa termasuk bangsa Cina dan India secara jus soli ddan Orang Melayu tiada timbal balik dari keistimewaan daripada pemberian taraf kerakyatan tersebut. Di samping itu, semua Sultan di negeri masing-masing akan hilang kedaulatan mereka dan Sultan-Sultan ini akan bertanggungjawab kepada seorang pemerintah British yang akan bergelar Governor-General.

Setibanya di Port Swettenham, Sir Harold MacMichael terus berangkat ke Kuala Lumpur dengan diiringi oleh Sir Alec Newboult. Di Kuala Lumpur beliau terus pergi ke King's House dan di sini beliau telah berbincang dengan pegawai- pegawai British yang bertugas di Kuala Lumpur.

Untuk menjadikan Malayan Union satu kenyataan, semua Sultan perlu menandatangani satu perjanjian dengan kerajaan British dengan memberi persetujuan yang tidak berbelah bagi.

Ketika itu, Almarhum Sultan Ibrahim Johor merupakan Sultan yang sangat dihormati dan disegani oleh Sultan negeri lain. Jadi untuk memudahkan tanggungjawabnya, Harold MacMachael disyorkan supaya mendapatkan tandatangan Sultan Johor terlebih dahulu.

Beliau telah dapat berjumpa dengan Sultan Johor dan setelah menerangkan butit-butir penubuhan Malayan Union, Sultan Johor pun menandatangani surat perjanjian itu. Dengan ini, kerja beliau menjadi lebih senang dan mudah untuk berbincang dengan Sultan-Sultan negeri lain.

Surat perjanjian di antara Sultan Johor dengan kerajaan British disaksikan oleh Tengku Ahmad dan Encik Abdul Kadir.

Pada 20 Oktober 1945, MacMichael berjumpa dengan Sultan Selangor, Sultan Hishamuddin Alam Shah dan Sultan Selangor juga menandatangani surat perjanjian itu. Ia disaksikan oleh Encik Hamzah dan Raja Nong.

Pada 2 November 1945, Sultan Pahang, Sultan Abu Bakar Riayatudin Al-Muazzam Shah telah menandatangani surat perjanjian itu dengan disaksikan oleh Tunku Mohammad dan G.E. Mohammad.

Pada 14 November 1945, Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan menandatangani surat perjanjian itu bersama-sama dengan 4 Undang seperti berikut:

1. Undang Sungai Ujong - Dato Kelana Putra.

2. Undang Jelebu - Dato Shahruddin.

3. Undang Johol - Dato Johol

4. Undang Rembau - Dato Hipap

dan Tengku Sharifah Loyah mewakili Tunku Besar Tampin.

Surat perjanjian ini disaksikan oleh Tengku Nasir, Tengku Jaafar dan Tengku Hussain.

Pada 22hb November 1945, Sultan Perak iaitu Sultan Abdul Aziz telah menandatangani surat perjanjian dengan disaksikan oleh Raja Yusof, Raja Muda Perak dan Dato Temenggong.

Pada 2 Disember 1945, Sultan Kedah iaitu Sultan Badlishah telah menandatangani surat perjanjian itu dengan disaksikan oleh Encik. M. Shariff dan Encik Yaakub.

Pada 12 Disember 1945, Raja Perlis pula telah menandatangani surat perjanjian itu dengan disaksikan oleh Encik Ahmad dan Encik Wan Ahmad.

Pada 17 Disember 1945, Sultan Ibrahim Ibni Sultan Muhammad IV dari negeri Kelantan telah menandatangani surat perjanjian itu dengan disaksikan oleh Tengku Ibrahim Petra dan Nik Ahmad Kamil..

Pada 21 Disember 1945, Sultan Terengganu iaitu Sultan Ismail Nasirudin Shah telah menandatangani surat perjanjian dan disaksikan oleh Dato Omar dan Tengku Halim.

Maka berjayalah Harold MacMichael untuk mendapatkan semua tandatangan Sultan di Persekutuan Tanah Melayu. Ini bermakna rancangan untuk menubuhkan Malayan Union tiada lagi halangan. Di dalam lipatan sejarah menyatakan para Sultan telah diugut oleh British untuk bersetuju terhadap Malayan Union, jika ingkar, kedudukan Sultan terancam. Ini membuktikan betapa jijik dan liciknya British mahu menjajah secara mutlak ke atas Tanah Melayu.

Pada 6 Januari 1946, berangkatlah MacMichael ke England dengan kesemua surat surat perjanjian itu. Pada 22 Januari 1946, satu kertas putih telah dibentangkan di dalam parlimen kerajaan British untuk kelulusan.

Setelah mendapat kelulusan parlimen kerajaan British, satu Warta Kerajaan British yang mengandungi butir-butir berkenaan penubuhan Malayan Union di Tanah Melayu telah disiarkan oleh pihak berkuasa Pentadbiran Tentera British (BMA) di Tanah Melayu untuk pengetahuan rakyat dan penduduk Tanah Melayu.

Sebaik sahaja tersiar Warta Kerajaan British itu, seluruh bangsa Melayu telah terkejut dan merasa Kertas Putih itu adalah satu cabaran yang tajam, menyentuh maruah bangsa Melayu.

Tidak ada perkataan yang dapat menyifatkan bagaimana perasaan orang-orang Melayu ketika itu. Perasaan geram dan marah yang meluap-luap terhadap perbuatan Kerajaan British dan perasaan kesal dan dukacita terhadap terlanjurnya Raja-Raja Melayu menurunkan tandatangan baginda ke atas perjanjian MacMichael yang memperdayakan itu. Dikisahkan bahawa Raja-Raja Melayu tidak diberikan masa yang wajar oleh British untuk berbincang dengan sekalian para pembesar berkenaan isi kandung perjanjian tersebut.

Tetapi apakan daya, semua surat perjanjian itu sudah menjadi kertas rasmi dan tidak dapat diperbetulkan lagi. Nasib bangsa Melayu kini hancur dan kedaulatan bangsa Melayu akan hilang ditanah tumpah darah dato nenek moyang mereka sendiri.

Setelah mengetahui butir-butir kandungan Perjanjian MacMichael itu, beberapa orang pemimpin Melayu Johor yang diketuai oleh Dato Abdul Rahman bin Mohammad Yasin telah membantah dengan sekeras-kerasnya.

Dato Abdul Rahman adalah seorang Majistret yang berasal daripada Parit Bakar, Muar terus pulang ke Muar untuk berjumpa dengan pejuang-pejuang Melayu ketika itu. Di antara orang pertama yang beliau berjumpa ialah Dr. Hamzah bin Hj Taib dan Cikgu Kosai. Dr. Hamzah merupakan anak Melayu Johor pertama menjadi doktor di negeri itu.

Setelah berbincang, mereka bersetuju untuk menentang perbuatan Sultan, bukan untuk menderhaka kepada baginda tetapi lebih untuk menyelamatkan kedudukan baginda sebagai Sultan berdaulat di negeri Johor.

Apabila mendengar cadangan untuk menentang penubuhan Malayan Union ini, dua orang lagi anak Muar tampil kehadapan untuk memberi bantuan dan kerjasama. Mereka adalah dua beradik yang bernama Cikgu Ahmad Suleiman dan Cikgu Safiah Suleiman.

Di dalam satu jamuan makan malam di rumah Dr. Hamzah Hj. Taib, dua orang lagi penjuang dari Muar hadir untuk memberi bantuan. Mereka ialah Hj. Hassan Yunos ( sepupu kepada Dato Abdul Rahman) dan Dr. Awang bin Hassan ( saudara rapat dengan Dato Abdul Rahman dan Dr. Hamzah).

Secara kebetulan, Dato Abdul Rahman ketika itu ialah Pegawai Kewangan Negeri Johor, Hj. Hassan Yunos pula ialah Mufti Kerajaan Negeri Johor, dan Cikgu Kosai ialah Pegawai Jabatan Hutan.

Mereka telah membuat satu risalah menerangkan kepada orang ramai bahawa Perjanjian Malayan Union merupakan helah jijik Brutish dan ancaman kepada kedaulatan serta ketuanan Melayu.

Hari demi hari, sokongan rakyat Melayu Johor semakin bertambah dan ini membimbangkan pihak Istana. Maka mereka bersepakat untuk menghantar satu petisyen kepada baginda Sultan Ibrahim dan setelah berbincang, mereka mencadangkan agar Hj. Hassan Yunos seorang sahaja menghadap baginda Sultan dan statusnya sebagai Mufti Kerajaan Negeri membolehkan perkara ini berlaku.

Satu perutusan telah dihantar kepada baginda Sultan supaya menerima kunjungan Hj. Hassan Yunos dan baginda Sultan bersetuju untuk berjumpa dengan Hj. Hassan Yunos.

Pada hari yang telah ditetapkan, ramai penyokong-penyokong telah berhimpun di perkarangan Masjid Abu Bakar di Johor Bahru. Jarak antara Masjid Abu Bakar dan Istana Besar tidak lah begitu jauh. Maka berjalanlah seorang diri Hj. Hassan Yunos menuju ke Istana dengan membawa petisyen tersebut.

Menurut anak Hj. Hassan Yunos iaitu Encik Murad, apabila ayahnya sampai di tangga Istana Besar, lututnya menggeletar dan susah untuk menaiki tangga. Perasaan takut memang ada tetapi tanggungjawab untuk menjaga maruah bangsa Melayu tidak boleh dipermain-mainkan. Beliau berdoa kehadrat ilahi supaya memberikan dia semangat yang kuat apabila menghadap baginda Sultan nanti.

Setibanya di pintu besar Istana, seorang pegawai Istana menjemputnya ke ruang tamu sambil menunggu keberangkatan baginda. Tidak lama kemudian, muncullah baginda Sultan, lantas Hj. Hassan terus bangun dan mencium tangan baginda. Di jemputnya Hj. Hassan supaya duduk dan dengan penuh tertib, Hj Hassan menerangkan satu-persatu isi petisyen tersebut.

Apabila habis penerangan Hj. Hassan Yunos kepada baginda Sultan, barulah baginda sedar yang perbuatan baginda itu adalah salah disisi undang-undang tubuh negeri Johor. Baginda Sultan berjanji dengan Hj. Hassan yang baginda akan menarik balik perjanjian itu.

Maka gembiralah Hj. Hassan bahawa beliau telah berjaya mengajak baginda kembali kepangkal jalan yang sebenar. Baginda Sultan menerima petisyen itu dan mengucapkan selamat jalan kepada Hj. Hassan.

Suasana di perkarangan Masjid Abu Bakar cukup resah dengan penyokong-penyokong menunggu kepulangan Hj. Hassan dari Istana. Tidak lama kemudian, mereka melihat Hj. Hassan berjalan menuju ke Masjid Abu Bakar dengan mengangkat tangan tanda kejayaan.

Dengan tiba-tiba suasana menjadi riuh rendah, ada yang menjerit-jerit tanda kesukaan dan ada yang menandah tangan kelangit untuk melafazkan kesyukuran kehadrat Allah.

Dato Abdul Rahman dan rakan-rakan seperjuangannya berpeluk-peluk sambil menangis kegembiraan. Mereka telah berjaya mematahkan penubuhan Malayan Union.

Beberapa hari kemudian, baginda Sultan Johor telah menulis sepucuk surat kepada kerajaan British dengan kandungan isinya seperti berikut :-

"Beta tidak dikerasi dan dikejut-kejut dan beta tidak menurunkan tandatangan dengan penuh kemahuan akan tetapi setelah memikirkan semula perkara itu beta berpendapat bahawa beta telah menandatangani perjanjian itu dengan tidak terlebih dahulu menyiasat dengan sehalus-halusnya seperti yang sepatutnya diperbuat dan malangnya beta tidak sedar akan kesan kesan yang mengenai lebih jauh.
Oleh hal yang demikian, beta suka menyatakan iaitu di dalam hal yang demikian beta tidak sanggup lagi bertanggungjawab kepada persetujuan yang beta berikan mula-mula itu."

Setelah mendengar yang baginda Sultan Johor telah menarik balik surat perjanjian itu, kesemua Sultan-Sultan lain telah mengikut jejak yang sama. Maka apabila orang-orang Melayu mendapat tahu bahawa Raja-Raja Melayu telah menarik balik perjanjian mereka, seluruh rakyat Melayu bangkit dengan penuh bersemangat. Di saat inilah baru munculnya Dato Onn Jaafar memimpin umat Melayu menentang Malayan Union.

Begitulah pengorbanan yang telah diberikan oleh pejuang-pejuang anak kelahiran Muar kita. Mereka sanggup melawan Sultan bukan untuk menderhaka tetapi untuk menjaga supaya institusi Raja-Raja terpelihara.

Mengapakah mereka digelar Orang Tujuh Muar? Ini oleh kerana hanya tujuh orang yang menandatangani petisyen kepada Sultan.

Cikgu Kosai sebenarnya berkelulusan tinggi iaitu daripada Cambridge, England. Oleh kerana beliau bermula kerja sebagai seorang guru, maka panggilan Cikgu Kosai cukup mesra dengannya.

Hj. Hassan kemudian menjadi Menteri Besar Johor dengan gelaran Tan Sri. Dr. Hamzah Hj. Taib meninggal dunia semasa masih muda. Dr. Awang Hassan kemudian menjadi Gabenor Pulau Pinang dengan gelaran Tun,

Begitulah kisah perisitwa yang cukup bermakna ini. Marilah kita menghadiahkan Al fatihah kepada tujuh anak kelahiran Muar yang mana jasa mereka kepada bangsa Melayu tidak terhingga besarnya.

Al fatihah buat :

1. Allahyarham Dato Abdul Rahman Mohd. Yassin.

2. Allahyarham Dato Suleiman Abdul Rahman.

3. Allahyarham Tan Sri Hj. Hassan Yunos.

4. Allahyarham Tun Dr. Awang Hassan.

5. Allahyarham Dato Hj Kosai bin Hj Salleh.

6. Allahyarham Encik Ahmad Sulaiman.

7. Allahyarhamah Cik Safiah Sulaiman.


Sultan Sir Ibrahim Al-Masyhur Ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Al-Khalil Ibrahim Shah
Rujukan dari : 

Kamaruddin Abdullah 

penulis buku 'Pages From My Past'Ikuti kami di :
KONGSIKAN:


Ads Bottom